Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Schůze výboru 6.3.2018

3. 4. 2018

 

Tělovýchovná jednota Sokol Horní Počernice, spolek                                       14. března 2018
                                                                      Z    á    p    i    s
ze schůze výboru TJ Sokol Horní Počernice, spolek, konané v úterý dne 6. března 2018 od 18 hod.
 
Přítomni: J. Jukl, J. Měšťan, J. Podroužek, P. Bareš, A. Beran, V. Korbelová, I. Liška, M. Švancara, k bodu 2 přizván a přítomen správce p. Vl. Vích.
Omluveni: J. Trávníček, P.Novotná         
Z programu:
1.Kontrola zápisu z minulé schůze dne 6. února 2016
     Úvodem tohoto bodu otevřel diskuzi ing. Podroužek k problematice pobočných spolků – obecně.
Diskutovány otázky kompetencí pobočných spolků obecně, účasti a práv na valné hromadě hlavního spolku, spolupráce s výborem hlavního spolku, jednání výboru hl. spolku, výstupy z jednání hl. spolku, pobočných spolků, vzájemná informovanost výborů obou spolků a další otázky. Dále dotaz A. Berana – statut člena hlavního spolku, pobočného spolku. Další dotaz M. Švancary – ekonomické záležitosti ve vztahu spolku hlavního a pobočných. Otázka započtení ročních ekon. výsledků spolků pobočných do ekon. výsledku spolku hlavního – I. Liška ověří na PTU u ing. Nešpůrkové. Další dotaz, jak se promítne zdanění výsledku hospodaření pobočného spolku do zdanění spolku hlavního.
Akt.poznámka: zejména otázky ekonomické budou zřejmě složitější. Ing. Nešpůrková z PTU se vyslovila k těmto otázkám zatím poněkud vágně, souhlasí s mým názorem („pobočné spolky jsou samostatnými daňovými subjekty“), nicméně zásadní rozuzlení tento zdroj nepřináší. Podrobněji v programu příští schůze výboru. Pokud jde o diskuzi na téma kompetencí spolku pobočného vůči hlavnímu a další shora uvedené, určitou odpověď poskytl předseda J. Jukl. Nicméně přesný výklad těchto záležitostí bude třeba ověřit.
V.Korbelová vznesla dotaz na vliv novely zákona o ochraně osobních údajů – účinnost od května t.r.
Výbor V. Korbelovou požádal o zjištění odborného stanoviska k této problematice, informace bude podána na příští schůzi výboru TJ. I. Liška v této problematice nabádá k rozumu, je přesvědčen, že stávající praxe v naší TJ nepovede k obavám z možnosti porušení dotčeného zákona, včetně jeho novely.
Další připomínky, námitky. Dotazy k minulému zápisu nebyly.
2. Správce sport. areálu TJ Chvalkovická – p. Vladimír Vích (přítomen od 18,30 – 19,15 hod.).
Diskutována otázka dokončení rekonstrukce služebního bytu v objektu tělocvičny. Podrobné informace o prováděných pracích i finančních nákladech podal I. Liška. Aktuálně jsou rekonstrukční práce skončeny, zbývají menší dodělávky – zůstává především na správci V. Víchovi. Podána aktuální zpráva o celkových finančních nákladech i spoluúčasti správce.   Výbor bere na vědomí a s vynaloženými náklady souhlasí. Výbor souhlasí s nájemným jako u předchozího nájemce, výše nájemného je garantována po dobu 4 let. Nájem začne běžet od 1. dubna 2018. Příslušnou nájemní smlouvy zpracuje I. Liška a předloží k podpisu obou stran – do 14 dnů. Dále se vyjádřil Vl. Vích. Přetrvávají problémy s teplou vodou – slabý tlak, nízká teplota.
Diskuze: J. Podroužek – dotaz na účinnost nájemní smlouvy, nájemní smlouvu doporučuje předložit členům výboru před podpisem.
V. Korbelová – problematika otevírání, zavírání objektu. Konstatováno, že není v silách jednoho správce uhlídat uzavření objektu. Z toho vyplývá, že je třeba „přitlačit“ na trenéry a vedoucí jednotlivých tréninků, aby zlepšili své počínání v této záležitosti, platí pro všechny oddíly TJ. Dále V.K. vznesla drobnější připomínky k úklidu v tělocvičně a uklízení laviček do nářaďovny. I toto je především problém cvičících jednotek a trenérů, cvičitelů – nutno zvýšit kázeň.
3. Soudní spor s MČ Praha 20 – kauza objekt Sazky Ratibořická
- viz poslední zápis. Ing Jukl konzultoval aktuální situace s JUDr Nešporem, naším právním zástupcem.
Přečten stručný návrh dopisu předsedy Jukla zdejšímu úřadu městské části v této záležitosti. Námitky ing. Podroužka, nabádá k opatrnosti. Jakkoliv se nyní vyjádříme, záležitost zcela zásadně spadá do kompetence valné hromady TJ. Doporučení výboru – dopis ještě dopilovat a před odesláním předložit členům výboru TJ. I. Liška upozornil členy výboru na souhrn všech dokumentů, příloh a dalších listin v této kauze – v kanceláři TJ.
4. Ekonomická problematika z minulé schůze s oddíly – dohody o provedení práce, smlouvy, potvrzení o příjmu za rok 2017. Protinávrh na stanovení základní hodinové mzdy v DOPP na úrovni odpovídající min. mzdě nebyl přijat – zůstávají sazby jako u smluv v roce 2017. Obecně ale platí, že sazby v DOPP určují samy oddíly – samozřejmě v hranicích daných ZP a dalšími předpisy. Návrh zařadit do smluv – dohod o provedení práce – odkaz na prvek dobrovolnosti výboru schvaluje, postupně bude do smluv zařazeno, právní stanovisko zůstává neuzavřené.
5. K nájemnímu vztahu k ZŠ Ratibořická – hodiny pro SG v těl. ZŠ Ratibořická contr. hodiny pro školní tělocvik ZŠ Ratibořická v naší tělocvičně – předloženy návrhy smluv a aktuální informace podaná předsedou Juklem. Přílohou smluv je podrobný výčet hodin a výsledek vzájemného vypořádání – výsledná částka ve prospěch ZŠ není nikterak smrtící pro TJ. I oddíl SG se s touto změnou musí vypořádat – TJ jako hlavní spolek je připravena maximálně pomoci v rozpočtu oddílu SG. Za této situace lze smlouvy oboustranně podepsat, výbor souhlasí. P. Bareš v zastoupení odd. SG žádá o předložení poslední verze smluv ještě před podpisem – souhlas. V té souvislosti výbor TJ potvrzuje oddílu SG svůj závazek k úhradě 100 tis. Kč na pořízení nového rozběhového pásu v roce 2017. Tento závazek bude splněn v závislosti na finanční možnosti TJ do konce roku 2019.
7. Různé – I. Liška – informace o sport. oddílech v HPZ – zprávy jsou četné, což je dobře, ale nesmí se zapomínat na náš symbol – znak TJ u každé zprávy o TJ. Upozorněni jak ved. oddílů, tak bude požádána i redakce HPZ.
- informace o sportovních akcích oddílu atletiky – bereme na vědomí, předsedkyni oddílu děkujeme za splnění úkolu.
- žádost DD Dolní Počernice – nezisková organizace – dům dětí a mládeže v Dolních Počernicích. Požádal nás o podporu. Bohužel výboru konstatuje, že nejsme sto finančně pomáhat jiným spolkům, naše situace je obdobná, jsme závislí na dotacích a příspěvcích. V dané situaci jsme schopni pomoci spoluprací obou spolků, např. při sportovních programech apod. Odpověď odešle I. Liška.
- finanční situace – jako vždy se opakuje složitá situace na začátku roku. Dotace zatím schváleny nebyly – MŠMT – program Můj klub. MČ zatím program na poskytování individuálních dotací nevyhlásila, v grantovém programu HMP se na nás tentokrát nedostalo – s výjimkou tříletých provozních grantů. Ani jeden náš rekonstrukční program schválen nebyl. I tak je celková bilance poskytnutých finančních prostředků z grantových programů HMP za posledních 15 let uspokojivá – celkem jsme dostali přes 6,5 mil. Kč. Poděkování hl.m. Praze. Nepříznicou situaci v začátku roku 2018 řešíme úsporami vlastních prostředků, vybíráním členských příspěvků a nájmy tělocvičny Chvalkovická – jak vnějšími (PFS), tak vlastními (basketbal). Pochvala odd. SG, St.ten. a cvičení starších žen – příspěvky již odevzdány. Finanční situaci TJ – hlavního spolku poněkud nepříznivě ovlivňuje i neuzavřený finanční vztah s TK SHP, pobočný spolek – zatím všechny zásadní provozní náklady tenisového areálu hradí TJ, vynaložené náklady výrazně převyšují prostředky od TK.
- ukončení funkce mobilního telefonu s číslem 603804884 k 4. 4. 2018. Po několikaměsíční anabázi s možnostmi ukončení obchodního vztahu se spol. T – mobile bylo dosaženo ukončení smlouvy. Nadále bude TJ využívat pouze jeden mobilní zdroj – soukromé číslo I. Lišky 602236259. O výši podílu náhrady za měsíční služby této linky rozhodne výbor na příští schůzi výboru – po předložení měsíčního vyúčtování této linky I. Liškou.
- J. Měšťan – informace o konání 7. Plesu TJ SOKOL – tentokrát 3. března 2018 opět v Dolních Počernicích. Úroveň plesu vysoká, účast dobrá, průběh bez problémů. Poděkování hlavním organizátorům Vl. Škopkové a J. Měšťanovi
- J. Měšťan nabádá k využití e-stránek k propagaci a využití našich sportovišť.
Další diskuze nebyla, výbor ukončil své jednání v 21 hodin. Příští schůze  se bude konat v úterý 10. dubna t.r. a bude se věnovat především nadcházející Valné hromadě TJ ve čtvrtek 26. dubna. Každý člen výboru nechť se zamyslí, čím by mohl přispět k úspěšnému průběhu letošní Valné hromady TJ.
Zapsal: I. Liška