Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Schůze výboru 28.6.2016

4. 1. 2017

 

Tělovýchovná jednota                                                                       Dne 4. července 2016
Sokol Horní Počernice
                                                                             Z  Á P I S
                     z jednání výboru TJ konaného v úterý 28. června 2016 od 19 hod. v klubovně TJ.
Přítomni: Jukl, Měšťan, Trávníček, Liška, Podroužek, Rieb, Bareš
Omluveni: Beran (dov.), Korbelová, Novotná (služ. mimo), Švancara (sport.)
1.      Úvod: řízení jednání výboru TJ se ujal nový předseda TJ ing. Jindřich Jukl, kterému předchozí předseda I. Liška poděkoval za převzetí funkce a popřál mnoho úspěchů v této odpovědné funkci. Rovněž popřál úspěšnou práci i oběma místopředsedům TJ, zvoleným valnou hromadou 21. června t.r.
2.      K jednáním výboru TJ před valnou hromadou 21. 6. – v úterý 31. 5. A 7. 6. 2016. Z obou jednání nebyly pořízeny autentické zápisy. Na základě poznatků a informací přítomných oba zápisy z jednání dodatečně vyhotoví I. Liška.
3.      K jednání valné hromady dne 21. června t.r. Konstatováno, že jednání valné hromady splnilo svůj účel. Kladně hodnocena účast delegátů (44 ze 60 pozvaných) z oddílů –zastoupeny byly všechny sportovní oddíly TJ! Důležitá byla účast notáře JUDr Trčky, který pořídí notářský zápis z jednání a potřebnou dokumentaci pro úspěšný zápis spolku do rejstříku MS v Praze. Honorář notáře bude uhrazen fakturou, vyhotovenou po splnění procedury k registraci.
Dohodnuty jsou způsoby a termíny spolupodepsání příslušných dokumentů k registraci.
4.      Návrh na rozdělení zdrojů z individuální dotace (grantu MČ Praha 20 na rok 2016) ve výši 420 tisíc Kč. Návrh předložil I. Liška včetně zdůvodnění (písemně). Po diskuzi T. Rieb předložil protinávrh, spočívající ve stanovení objemů pro sportovní oddíly a druhy výdajů odvozených matematicky od poměru obdržené a žádané dotace (420:610 tis. Kč). O protinávrhu hlasováno: 6 pro, 1 proti. Protinávrh byl přijat. Předseda ing. Jukl v té souvislosti upozornil na ustanovení veřejnoprávní smlovy, která velmi exaktně vymezuje účelové užití tohoto zdroje pro činnost našich sportovních oddílů. Schválené řešení dopracuje k realizaci I. Liška.
5.      Vyúčtování grantu HMP 500 tis. na rekonstrukci kotelny v roce 2015. Vyúčtování žádaným způsobem včas předloženo písemně i v elektronické podobě. Vyúčtováno celkem 646 920,--Kč vynaložených nákladů na tuto akci, tzn., že povinné vstřícné prostředky ve výši 20% dotace byly splněny částkou 146 920,--, tedy 22,7%. Výbor vzal na vědomí.
6.      Podána informace o úspěšném podání žádosti o grant HMP na podporu seniorských aktivit v roce 2016 – přiděleno 20 tis. Kč. I. Liška vyzval členy výboru k zamyšlení nad účelovým určením tohoto příspěvku – do září je třeba vybrat cíl a druhy nákladů, které z této částky podpoříme a také budeme schopni řádně vyúčtovat. Výbor bere na vědomí.
7.      Informace o dotačním programu MŠMT – IV – podpora údržby sportovišť ze státního rozpočtu. Naší TJ bylo přiděleno 87,5 tis. Kč. Přijat návrh na určení této dotace pro realizaci úpravy okolí beachvolejbalového kurtu a okolních ploch (oplocení, parkování, ostatní) s očekávaným nákladem cca 100 tis Kč.
8.      Rozvrh cvičebních hodin na další rok – září 2016 – červen 2017. Požadavky vyslovil oddíl volejbalu (skup. mládeže – L. Hanzalová, J. Brenkusová, podpora od člena výboru M. Švancary). Výbor konstatuje, že nelze požadavku v plné míře vyhovět, bylo by to na úkor jiných sportovních oddílů, rovněž pracujících s mládeží. Přesto je šance rozsah cvičebních hodin pro tuto aktivitu dětí rozšířit o ¾ hod., v pondělí možno začít o půl hodiny dříve (tedy od 15,30), ve čtvrtek by bylo možné hodiny rozšířit o 15 min. na úkor posunu basketbalu – chlapci. Řešení lze akceptovat v případě souhlasu odd. basketbalu – pokud jde o čtvrtek, pondělí je bez problému). Výbor bere na vědomí.
9.      Náměty členky výboru V. Korbelové (v zast. odd. atletiky a všestrannosti)
- cvičební hodiny – viz předchozí bod. K tomu poznamenáno, že předpokládané užívání školních tělocvičen pro naše sportovní oddíly je s vedením škol ve stejném rozsahu našimi oddíly předjednáno.
- letní příměstské tábory a soustředění atletiky – 22. – 26. 8. A 29. – 31. 8. – s využitím tělocvičny i zasedačky s bufetem k výdaji stravy účastníkům akce. Výbor s návrhem souhlasí, není termínová kolize. Provozní náklady za tělocvičnu a zas. vč. buffetu budou stanoveny za celý průběh a započteny k účelu vnitřního zaúčtování provozních nákladů tělocvičny na vrub oddílu atletiky.
- používání samostatného účtu pro atletiku – není problém, užívá již odd. tenisu, SG a triatlonu. Administrativu dotáhne s A. Ondryášovou I. Liška.
 Návrh: I. Liška připraví pro sportovní oddíly, které vedou své podúčty a které vedou i své dílčí pokladny, metodický návod, jak co dělat, abychom vyhověli jak obecným požadavkům ze zákona o účetnictví, ale i vnitřním pravidlům TJ, resp. podmínkám grantových programů.
- odměňování trenérů atletiky – formou dohod o provedení práce. Není problém, způsob užívání je zaběhlý již u odd. Basketbalu, Sport. gymnastiky a triatlonu. Oddíl musí k tomuto účelu mít vlastní zdroje – např. z dotace od příslušného svazu či z vlastních prostředků. Nelze čerpat zdroje z individuální dotace MČ Praha 20.
- formuláře přihlášek – jsou vytištěny a k distribuci z kanceláře TJ kdykoliv.
- doskočiště na skok vysoký – výbor návrh na pořízení podporuje a je připraven k vlastním zdrojům odd. atletiky i něco z centrálních zdrojů přidat (zhruba do 2/3 nákladů).  Oddíl nechť učiní poptávku po vhodném typu interiérového doskočiště, které by se pro výjimečné příležitostné použití dalo poskytnout i k venkovním soutěžím a tréninkům. Až bude známa cena, výbor rozhodne o své podílu na úhradě.
10. Nové grantové programy sportovních svazů – pro sportovní oddíly TJ. Je podepsán grant pro triatlon na rok 2016 – 2017. Dosud není známo jak bude řešeno u SG, či basketbalu.
11. Výběr zhotovitele na akci „zateplení fasády tělocvičny Chvalkovická“ - rozeslány tři nabídky. Dvě firmy /EKIS, SAPROS/ se omluvily, třetí nabídka vyhovuje, jde o místní ho podnikatele L. Slunéčko a spol. – nabídka vyhovuje finančním možnostem TJ. Výbor schvaluje výběr zhotovitele. Akce by měla být provedena během prázdnin. Výbor požaduje zateplení o síle 10 cm na nově zateplovaných plochách – cca 450 m2. Dále je třeba připomenout potřebu řešení luxferových výplní – po dohodě se zhotovitelem. Správce areálu po dohodě se zhotovitelem musí vyklidit prostor před dotčenými plochami zateplovaných fasád, včetně uvolnění příjezdu pro stavebníky (urgovat D. Bohma). Doporučení výboru – řešit lepší uložení výsuvné plošiny – pokud možno mimo nářaďovnu. Dále návrh na výměnu teploměru v tělocvičně – větší, zřetelnější, na vhodnějším místě než dosud.
12. Akce rekonstrukce kotelny – návrh J.Měšťana – vyúčtování je sice v pořádku, ale je třeba dokončit izolaci rozvodů TUV v interiéru vstupu  do tělocvičny – zaurguje I. Liška.
13. Nový adresář TJ – po změnách ve výboru TJ je zpracován nový adresář TJ – je třeba prověřit provedené změny, zda souhlasí – adresy, maily, tel. čísla, www. Výzva všem do jednoho týdne prověřit a podat zprávu I. Liškovi. Do seznamu doplnit adresy obou sportovišť a kontakty na správce.
14. Zřízení parkoviště podél beachvolejbalového sportoviště – k ul. Domkovská. Zřízení tohoto parkoviště pro 6-7 vozidel je podmínkou užívání beachvolejbalového sportoviště – dle výroku Stavebního úřadu Praha 20 z roku 2014. Návrh předložila včetně dokumentace, technické zprávy a rozpočtu spol. EKIS. Náklady na projekt 4 900 bez DPH. Výbor souhlasí se zadáním této dokumentace od spol. EKIS. Realizační náklady dle předloženého rozpočtu ve výši 103, 2 tis. včetně DPH. Výbor souhlasí, ale požaduje vypuštění nákladu na zřízení asfaltového pruhu podél háječku – z důvodů, že to není na našem pozemku. Dále bere na vědomí, že demontáž kovových částí oplocení provede správce areálu. Obě položky budou z rozpočtu odečteny. Naopak výbor požaduje, resp. objednává opravu vybočeného betonového oplocení v místě po zlikvidovaném topolu v rohu areálu. Likvidaci dřevin je třeba provést po konzultaci se zahradnickými firmami. Tyto vícenáklady budou hrazeny ze zdrojů na údržbu sportovišť.
Záležitosti týkající se přesunu odpadového hnízda i zřízení asfaltového pruhu podél kom. Domkovská vyřídí I. Liška s J. Píšou, ved. Odb. MH ÚMČ.   
15. Problematika účetnictví apod.
I. Liška podal informaci o předání podkladů pro zaúčtování období 1-5/2016. Byly předány podklady od centrálního systému TJ, odd. SG a triatlonu. I. Liška připomíná, že je třeba, aby oddíl tenisu rozhodl jak bude účtovat letošní rok, zda v systému TJ nebo samostatně jako pobočný spolek. J. Trávníček sdělil, že prozatím dle současného systému, doklady budou předány do 3. 7. T.r. Výbor bere na vědomí. Výbor nemá námitek ke zřizování podúčtů pro sportovní oddíly TJ – je třeba zpracovat metodiku pro naše oddíly – jak v této věci, tak případně dalších záležitostí vedení účetnictví. – Zajistí I. Liška.
16. Finanční situace TJ – došla většina potvrzených dotací a grantů, chybí ještě program údržby 87,5 tis. V současné době má TJ dostatek zdrojů pro financování své činnosti, činnosti sportovních oddílů, údržby i obnovy sportovišť i jejich správy. I. Liška navrhl využití volných zdrojů pro následující účely: oprava oken na jižní straně sokolovny – cca 20 tis., projektové práce na studii zastavění našeho areálu včetně možnosti vybudování spec. tělocvičny pro SG – max. 100 tis., dokončení pořízení nových šatnových skříněk v šatnách tělocvičny – cca 50 tis., již zmíněné parkoviště a úpravy ploch kolem beachvolejbalového sportoviště (100 tis. Kč), pořízení interiérového doskočiště (cca 30 tis. Kč). Dále je třeba uvolnit do konce roku cca 100 tis. na splátku části závazků vůči J. Trávníčkovi – k úhradě vynaložených pořizovacích nebo rekonstrukčních prací na tenisovém areálu. Připomínka T. Rieba – neopomíjet ani potřebné investice na tenisovém areálu – rekonstrukce dvou kurtů (č. 4 a 5), oprava zdi v havarijním stavu k Sajfrtům, oprava severního oplocení areálu. Ing. Podroužek navrhuje, aby tenisový oddíl kvantifikoval své požadavky a předložil je pro jednání výboru TJ. V každém případě I. Liška zpracuje během prázdnin návrh na úpravu rozpočtu TJ – podle již známých skutečností  i podle nových potřeb, resp. poznatků z dosavadního hospodaření TJ. Termín: do 20. Srpna t.r.
17. Různé – J.Měšťan, J. Trávníček – informace o řízení k registraci našeho spolku
                   - Ing. Jukl – informace o reálném postupu zadání potřebné dokumentace pro umístění nových aktivit v našem areálu Chvalkovická, resp. novém zastavovacím plánu areálu – jednání s ing. arch. Dandou – předloženy informace o očekávaných nákladech jednotlivých stupňů projektů. I.Liška připomíná předpokládaný termín pro vypsání investičního programu MŠMT, ze kterého bychom měli potřebné prostředky jak na projekty, tak realizaci čerpat. Předpokladem úspěchu námi podané žádosti je i podpora (min. verbální) od MČ Praha 20, dále příslušného sportovního svazu – SG i Pražské tělovýchovné unie.
- ing. Jukl – první schůze výboru po prázdninách – 30. Srpna 2016 od 19 hodin. Omlouvá se T. Rieb.
 
Schůze skončila ve 22 hodin.¨
Zapsal: I. Liška